Als je afwezig bent dan is het vaak handig dat mensen die je een mail sturen weten dat je niet zult reageren omdat je er niet bent. Dit kan op twee manieren: via cPanel en via de Horde Webmail. We adviseren dit via cPanel te doen omdat je hierin aan kunt geven wanneer het automatisch weer moet stoppen (in de webmail moet je het zelf instellen).

cPanel afwezigheidsmelding instellen

 1. Login op je cPanel account
 2. Ga naar het Email gedeelte en en klik op Automatische beantwoorders (Autoresponders) 

 3. Kies het domein waarvoor je een Automatische beantwoorder wilt:

  Klik rechts op het zwarte driehoekje en selecteer in dit vak je maildomeinnaam.

 4. Klik op de Add Autoresponder knop

 5. Je komt dan in dit scherm:
 6. Toelichting bij de invulvakken:

  1. Tekenset (Character Set) 
   Als het gaat om het kiezen van een character set, dan is de keuze altijd utf-8. Dit gaat over het gebruik van een set met karakters en tekens, welke internationaal de standaard keuze is. Voor Chinees en Arabisch (waar voor ons niet-gangbare tekens gebruikt worden) is er de mogelijkheid om dit aan te passen. Utf-8 kan dus blijven staan.
  2. Interval
   Dat zijn de hoeveelheid uren dat gewacht wordt totdat er een autoresponder reactie wordt gegeven op een andere email van dezelfde afzender. Bij 0 wordt op iedere email gereageerd. We raden echter aan om dit op 24 of 48 te zetten voor een prettige vorm van communicatie, met name in het geval een contact je meer dan één email verstuurd op dezelfde dag.
  3. E-mail
   De email box gaat over voor welk email account je de autoresponder wilt laten reageren. Als je email info@domein.nl is, dan vul je hier info in.
  4. Domein
   Bij Domain selecteer je de domeinnaam die achter het @-teken staat. Heb je maar eentje in dit account, dan staat die al ingevuld.

   Het volgende gedeelte van dit scherm:
  5. Van (From)
   Bij From: vul je jouw (bedrijfs-)naam in.
  6. Onderwerp (Subject)
   Hierin zet je wat er in de onderwerpsregel moet komen te staan van het mailtje dat teruggestuurd moet worden, bijvoorbeeld “Afwezig”, “Out of office” of “Met vakantie”. Als je wilt dat er een antwoord gestuurd wordt met Re: voor het onderwerp van de afzender, vul dan in Re: %Subject%
  7. HTML opmaak of niet
   Standaard wordt er platte tekst gestuurd. Wil je bijvoorbeeld vet of italic gebruiken dan vink je dit aan. Je moet dan wel de tekst met HTML opmaak in het Body gedeelte plakken. Het is in dat geval handig de tekst aan te maken in een ander programma, zodat je niet zelf de HTML codes hoeft in te typen, maar gewoon de tekst er in kunt kopieëren.
  8. Hoofdtekst (Body)
   In Body: typ of copieer je de tekst die naar de afzenders teruggestuurd moet worden.
  9. Start en stoppen
   Hier geef je aan vanaf wanneer het automatisch antwoord gestuurd moet worden en wanneer dit kan stoppen. Immediately houdt in dat het direct na het opslaan van kracht wordt. Stop Never houdt in dat het antwoord gestuurd blijft worden tot je het zelf handmatig stopzet. Als je al weet wanneer het gaat stoppen, vul dat dan al in, dan vergeet je het niet!
   Als je op Custom klikt krijg je de lopende maand te zien:
  10. Je selecteert dan de dag (en tijd) voor het starten cq stoppen van de autoresponder. AM betekent voor de middag en PM na de middag. Standaard is de tijdzone die je computer gebruikt. (Central and Eastern European Time). Om het op te slaan klik je ergens buiten de getoonde maand.
   Het komt er dan zo uit te zien:
  11. Opslaan
   Om je autoresponder (wijzigingen) op te slaan moet je nog op de Create/Modify knop klikken.


Je bent nu klaar. De autoresponder zorgt ervoor dat gedurende de door jou aangegeven begin- en einddatum/tijd de afzenders jouw afwezigheidstekst retour krijgen als ze je mailen.

Afwezigheidsmelding / automatisch antwoord in Horde webmail

De stappen daarvoor zijn:

 1. Login in Horde webmail met je e-mailadrees en wachtwoord
 2. Klik rechtsboven op het driehoekje naast je e-mailadres en selecteer Automatische beantwoorders:

 3. Klik op de autoresponders pagina op de knop: Automatische beantwoorder toevoegen

 4. Dan krijg je de mogelijkheid een aantal velden in te vullen:

  1. Tekenset
   Laat die staan op UTF-8 (dan komen de speciale tekens boven de letters als het trema goed mee)
  2. Interval
   Vul hier in om de hoeveel dagen een afzender opnieuw de afwezigheidsmelding moet ontvangen: bijvoorbeeld 168 uur (7 dagen), 72 uur (3 dagen), 48 uur (2 dagen) , of 24 uur (1 dag).
  3. Van:
   Hier zet je jouw volledige naam, desgewenst gevolgd door het bedrijf/de instelling 
  4. Onderwerp:
   Vul hier in:

   Re: %Subject

  5. Dit bericht bevat HTML
   Aanvinken indien je HTML wilt gebruiken in de tekst die teruggestuurd moet worden (bijvoorbeeld een logo afbeelding)
  6. Hoofdtekst 
   Hier zet je jouw tekst die teruggestuurd moet worden naar de afzender. Vermeld in ieder geval wanneer je weer verwacht terug te zijn.
  7. Start
   Onmiddelijk of aangepast. Als je aangepast aanvinkt krijg je een pop-up met een kalender, waar je datum en tijdstip van ingang kunt selecteren/instellen:
  8. Stop
   Nooit of aangepast.
   - Nooit kan gebruikt worden om een melding te doen dat het mailaccount niet meer gebruikt wordt (bijvoorbeeld bij vertrek werknemer). Dan kun je in de hoofdtekst vragen om mail voortaan naar een ander adres te sturen.
   - Aangepast: Je krijgt dan net als hierboven een kalender waar je dag en tijdstip in kunt stellen. Dan zal het automatisch antwoord stopgezet, je hoeft er dus niet zelf om te denken.
 5. Druk tot slot op de knop aanmaken

Was dit antwoord nuttig? 0 gebruikers vonden dit artikel nuttig (0 Stemmen)